Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Fönster som värmekälla istället för energitjuv

  [2017-10-31] Fönster har betydelse för ljusinsläpp och estetik i de hus som vi bor och arbetar i. Nackdelen är att stora glasytor stjäl värme och slösar stora mängder energi. Nu har en forskargrupp hittat en lösning på problemet.

 • Att använda rätt strategi i en komplex miljö

  [2017-10-20] Att använda rätt sökstrategi är avgörande inom många aktiviteter. Men de hittills rådande strategierna har inte tagit tillräcklig hänsyn till att de flesta miljöer innehåller hinder av olika slag. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

 • Ny prefekt med fokus på rekrytering och jämställdhet

  [2017-10-19] Fyra frågor till Måns Henningson som har bytt arbetsgivare från Chalmers till Göteborgs universitet och blivit ny prefekt på institutionen för fysik.

 • Kommenterar nobelpriset i fysik

  [2017-10-03] Astrofysiker Maria Sundin och professor Måns Henningson kommenterar årets nobelpris i fysik 2017. Priset går till tre amerikanska forskare för deras banbrytande forskning om gravitationsvågor. ¿ Det här är så roligt för hela fysiken och astrofysiken. Jag är jätteglad, säger Maria Sundin.

 • 36 miljoner till forskning om korrelationer i mikrokosmos

  [2017-09-27] Professor Raimund Feifel och hans forskargrupp tilldelas 36,3 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att studera korrelationer mellan elektroner. - Det ger möjligheter för oss att även i fortsättningen bedriva spetsforskning, säger Raimund Feifel.

 • Avhandlingspris till fysikern Afshin Houshang

  [2017-09-25] Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2017 tilldelas Afshin Houshang vid institutionen för fysik. Hans doktorsavhandling handlar om hur man kan manipulera, kontrollera och transformera elektroners egenskaper, så kallade "spins".

 • Lars Bengtsson antas till excellent lärare

  [2017-09-21] Med mer än 25 års erfarenhet av undervisning antas Lars Bengtsson vid institutionen för fysik till excellent lärare. Hans undervisningsområde är elektronik, elektrisk mätteknik och "inbyggda system".

 • Ledig tjänst som postdoktor i biologisk fysik

  [2017-09-15] Nu utlyser vi en tjänst som postdoktor i biologisk fysik. Primärt rör arbetsuppgifterna allt från cellodling, planering och genomförande av biologiska undersökningar samt optimering av cellinfärgningsprotokoll till mikrofluidikfabrikation och bildanalysSista sökdag är 15 oktober 2017.

 • Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

  [2017-09-13] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller, 20 gånger tunnare än de som hittills använts.

 • Miljösmart hinder med i EM

  [2017-08-21] Ett miljösmart hinder, som utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet, kommer att vara på plats nu i slutet av augusti under EM i ridsport i Göteborg.

Fler nyheter

Sidansvarig: Ingvar Albinsson|Sidan uppdaterades: 2012-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://fysik.gu.se/aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-11-23